Головна Новини України 70-річному правозахиснику в СІЗО пропонували їхати на війну з Україною – «Меморіал»

70-річному правозахиснику в СІЗО пропонували їхати на війну з Україною – «Меморіал»

by Max

Співголові «Меморіалу» Олегу Орлову, засудженому на 2,5 року за статтею про повторну «дискредитацію» армії, запропонували вирушити на війну. У московському СІЗО-5, куди перевели Орлова після вироку, йому майже одразу запропонували підписати згоду на участь у «спеціальній воєнній операції», розповіли в правозахисному центрі «Меморіал».

На запитання Орлова, чи не турбує авторів пропозиції його вік (цього року правозахиснику буде 71 рік), йому відповіли, що ні. Орлов на пропозицію не пристав.

«Меморіал» пише, що правозахисник почувається добре і «обживається у новій камері», розрахованій на 10 людей. «Співкамерники ставляться до нього з повагою і називають «батя», – пише «Меморіал».

Справа про повторну «дискредитацію» армії проти Олега Орлова була порушена навесні 2023 року. Приводом стала стаття правозахисника під назвою «Їм хотілося фашизму. Вони його отримали», опублікована у фейсбуці. 11 жовтня Головинський районний суд Москви оштрафував Орлова на 150 тисяч рублів.

Наприкінці жовтня 2023 року прокуратура оскаржила вирок та попросила для Орлова три роки позбавлення волі. Потім справу повернули до прокуратури та відправили на новий розгляд. Правозахиснику посилили звинувачення, додавши до нього мотив «ідеологічної ворожнечі проти традиційних російських духовно-моральних та патріотичних цінностей».

У суді йому запросили два роки та 11 місяців позбавлення волі. 27 лютого 2024 року суд засудив Орлова до 2,5 року колонії загального режиму. Орлов своєї провини не визнав і відмовився брати участь у процесі, назвавши його неправосудним.

2 лютого 2024 року міністерство юстиції Росії оголосило Орлова «іноагентом».

Новини по темі