Головна Новини України держслужбовці подали понад 664 тисячі декларацій за 2023 рік

держслужбовці подали понад 664 тисячі декларацій за 2023 рік

by Max

Працівники державної служби подали понад 664 тисячі декларацій за 2023 рік. Ця кількість менша за показники двох попередніх звітних років, звітує Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК).

Період для подачі декларацій тривав з 1 січня по 31 березня 2024 року.

В агентстві уточнили, що у 2024 році почали здійснювати повні перевірки декларацій із застосуванням нового ризик-орієнтованого підходу до процесу відбору декларацій. За результатами оцінки ризиків обиратиметься спосіб перевірки – автоматизований чи уповноваженою особою НАЗК.

«Станом на 1 квітня 2024 року розпочато 312 повних перевірок, завершено перевірку 13 декларацій, за результатами яких виявлено недостовірні відомості на понад 9 мільйонів гривень», – вказано у повідомленні.

За попередні звітні періоди 2021 та 2022 років посадовці подали 744,6 тисячі та 712,9 тисячі декларацій відповідно.

Читайте також: Президент подав декларації: дохід Зеленського і його родини у 2022 році зменшився втричі

Раніше, 10 грудня, Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) повідомило про відкриття публічного доступу до Реєстру декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування.

Обов’язкове декларування для чиновників було тимчасово зупинене в перші тижні повномасштабної війни Росії проти України. Але 10 жовтня 2023 року президент України Володимир Зеленський підписав закон про повернення електронного декларування чиновників із негайним відкриттям декларацій.

Ухвалення закону про відновлення декларування було необхідне Україні для початку переговорів про вступ у ЄС, а також є «структурним маяком» у меморандумі з МВФ за програмою розширеного фінансування.

Новини по темі